Bokashi Organko Essential se základnou – černá + 1 kg směsi
Související produkty
Detailní popis produktu
Proč si vybrat právě Bokashi Organko Essential?
- Zpracuje téměř vše: Syrové i vařené zbytky jídla, maso, kosti, mléčné výrobky, ovoce, zeleninu – s tím vším si Bokashi poradí!
- Snadné použití: Stačí vkládat odpad, posypávat Bokashi otrubami a pravidelně vypouštět fermentační tekutinu = Bokashi džus.
- Rychlý proces: Fermentace probíhá rychleji než klasické kompostování.
- Tekuté zlato: Získanou tekutinu, kterou nazýváme Bokashi džus, můžete použít jako hnojivo nebo čistič odpadů.
- Ekologické řešení: Snižuje množství odpadu a vrací živiny zpět do půdy.
- Stylový design: Černá se hodí do každé kuchyně. Svou nenápadnou velikostí navíc zapadne i do malého bytu.
Jak Bokashi nádoba funguje?
Do kompostéru vkládejte veškerý organický odpad z kuchyně. Každou vrstvu posypte Bokashi otrubami, které obsahují užitečné mikroorganismy. Tyto mikroorganismy nastartují proces fermentace, díky kterému se odpad rozkládá a vytváří cenný fermentační základ a tekutinu.
Co patří do nádoby Bokashi Organko Essential?
- ovoce a zelenina
- zbytky vařených jídel
- chléb
- kávová sedlina
- čajové sáčky
- zvadlé květiny
- kapesníky, ubrousky
Co do ní naopak nepatří?
- ocet
- džus
- mléko
- olej
- voda
- větší kosti
- popel
- zvířecí exkrementy
- papír
TIP: Pokud budete výsledný produkt vyhazovat do hnědé popelnice na bioodpad, nepřidávejte do kompostéru Bokashi žádný odpad živočišného původu.
Co získáte?
- Fermentační základ – skvělý doplněk do kompostu nebo pro přímé zapravení do půdy (po zfermentování).
- Fermentační tekutinu – Bokashi džus neboli hnojivo pro rostliny (ředí se s vodou) nebo čistič odpadů. Jak naložit s výživným zfermentovaným bokashi výstupem si můžete přečíst na našem blogu.
- Dobrý pocit, že organický odpad nevyhodíte, ale navrátíte jej zpět do půdy.
Kam umístit Bokashi Organko Essential?
Tam, kde je stálejší teplota. Můžete mě mít po ruce při vaření (např. vedle nádob na tříděný odpad) nebo třeba ve větrané chodbě. Ale pokud doma nemáte místo, i venku to zvládnu, jen je třeba mě na zimu umístit domů, aby se chladem nezpomaloval proces fermentace.
Jak začít s Bokashi nádobou?
- Na dno prázdné Bokashi nádoby vhoďte odměrku Bokashi směsi.
- Do nádoby vložte bioodpad.
- Zasypte jej odměrkou směsi Bokashi.
- Vytlačte vzduch pomocí pěchovadla.
- Zavřete víko
- A tak pořád dokola, dokud není nádoba plná.
Jaký je výsledný produkt Bokashi Organko Essential?
Nejenom hřejivý pocit, že snížíte množství odpadu na skládkách a ve spalovnách, ale hlavně budete moct půdě vrátit, co jí v dnešních dnech schází – základ pro kvalitní kompost, a Bokashi čaj. Jak naložit s výživným zfermentovaným bokashi výstupem si můžete přečíst na našem blogu."
Jak dlouho trvá, než se Bokashi nádoba naplní?
Doba naplnění kompostéru je individuální a závisí na množství vyprodukovaného odpadu, průměrná doba naplnění běžnou rodinou je cca 30 dní.
- Po naplnění nechte Bokashi 14 dní pracovat v uzavřené nádobě.
- Po 3–5 dnech během procesu fermentace odpouštějte Bokashi čaj.
- Bokashi materiál je připraven, jakmile z něj ucítíte sladko-kyselý odér (kuchyňské zbytky však nemění svůj tvar).
- Po ukončení procesu smíchejte zbytky z kompostéru s půdou na vaší zahrádce, zakopejte do půdy, přidejte je na kompost nebo je vyhoďte do hnědé popelnice na bioodpad (všechny nápady na zpracování Bokashi materiálu najdete zde).
Kdy stočíte první Bokashi džus a jak s ním naložit?
Fermentační tekutinu – Bokashi džus, který během procesu vzniká, se objeví zhruba po 14 dnech od zahájení plnění nádoby. Lze jej stáčet kohoutkem vespod nádoby a následně použít na hubení plevelu nebo jako přírodní čistič odpadu. Pokud do bokashi nádoby nepřidáváme vařené jídlo, můžete jím také pohnojit květiny na zahradě (v poměru 1 : 200 s vodou).
Výluh stáčejte každých 3–5 dní.
Rozměry Bokashi Organko Essential
Rozměry: 35,2 x 30,2 x 38,7 cm
Objem: 15,3 l
Chcete být součástí Bokashi komunity a sdílet své zkušenosti?
Přidejte se do naší facebookové skupiny Kompostování a Bokashi.
Váháte mezi Bokashi a vermikompostérem?
Pro koho je vhodné Bokashi:
- Pro ty, kteří chtějí jednoduché a pohodlné řešení do interiéru bytu či kanceláře.
- Pro ty, kteří zvládnou 1-2× za měsíc Bokashi hnojivo nějakým způsobem využít.
- Pro ty, kteří chtějí odklonit bioodpad z koše na směs, povýšit ho na hnojivo a vrátit živiny zpátky do půdy.
Pro koho je vhodný vermikompostér:
- Pro ty, kteří mají trpělivost o žížaly pečovat, mají chuť se učit, nezaleknou se první mušky, hledají nového domácího mazlíčka nebo nové hobby.
- Pro školy a školky, kdy vermikompostér poslouží jako názorná ukázka přeměny bioodpadu na kompost. Žížaly jsou narozdíl od Bokashi mikroorganismů vidět pouhým okem a jsou velmi interaktivní.
- Pro pěstitele, kteří chtějí prémiové hnojivo pro své rostliny a zeleninu.
Proč kompostuje Markéta Pavleje z Kitchenette?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.