Směs Bokashi od Kokozy – 2 kg

Bokashi směs od Kokozy pomáhá v Bokashi nádobě rozběhnout proces fermentace bioodpadu. Složení podporuje růst mikroorganismů a pohlcuje pachy. Pro správný průběh procesu je zcela zásadní dodržení podmínek zpracování bioodpadu pomocí Bokashi fermentace. Klíčovými parametry jsou omezení přístupu kyslíku a stáčení tekutiny, tzv. Bokashi džusu.

Tuto směs pro vás namíchala naše integrační dílna z lokálních pšeničných otrub, kávové sedliny a hroznového cukru (glukóza).

  • Vyrobeno a testováno v Kokoze
  • Vakuováno
  • 2 kg Bokashi směsi vydrží 100–150 dní

 

 

350 Kč 289,26 Kč bez DPH
Dostupnost: Skladem
Směs Bokashi od Kokozy – 2 kg

Detailní popis produktu

Proč jsme vyrobili vlastní Bokashi směs?

Protože je lokální a vyrobena bez vytváření zbytečných odpadů, a to nás baví. Testovali jsme ji nejen my v Kokoze, ale zdarma jsme ji vysílali do světa našim zákazníkům a příznivcům, abychom i od nich posbírali zpětnou vazbu. Budeme rádi, když i vy nám dáte na eshop@kokoza.cz vědět, jak se vám s touhle voňavou směsí bioodpad fermentuje.

Co je Bokashi směs?

Bokashi směs je nedílnou součástí Bokashi kompostování – je namíchána tak, aby v Bokashi nádobě rozjela proces fermentování, který vaše slupky promění v cenné hnojivo. O jejím tajemství jsme se více rozepsali zde.

Jak Bokashi směs používat?

Bokashi směs patří už na dno nádoby

Bokashi směs je dobré mít po ruce od samého začátku. První dávka směsi se sype na perforované dno prázdné Bokashi nádoby před vsypáním první várky bioodpadu.

1. Na dno prázdné Bokashi nádoby vhoďte odměrku Bokashi směsi (nejméně 20 ml).

2. Do nádoby vložte bioodpad.

3. Zasypte jej odměrkou směsi Bokashi.

4. Vytlačte vzduch pomocí pěchovadla.

5. Zavřete víko.

6. A tak pořád dokola, dokud není nádoba plná. 

Dávkování a prosypávání vrstev bioodpadu

Bokashi směs se přidává pravidelně při každém vložení organických zbytků. Slupky upěchujte pěchovadlem a zasypte Bokashi směsí. U Bokashi nádoby Organko 2 přidáváme přibližně 20 ml odměrku. U Bokashi nádoby Organko 1, které je trochu větší, to může být i více: 40–60 ml (aby se prosypala celá plocha materiálu). Předpoklad je, že 1 kg Bokashi směsi by měl vydržet cca 3–4 měsíce. Vrstva vkládaného bioodpadu po upěchování pěchovadlem tvoří přibližně 5–10 cm vrstvu. Důležité je dopřát bakteriím mléčného kvašení vhodné podmínky. Proto vyžeňte pěchovadlem co nejvíce vzduchu z bioodpadu, zavřete víko a přebytečný vzduch „odfoukněte”. Když je nádoba plná, nechte ji stát a hmotu zrát 2–4 týdny. Během této doby neotvírejte víko a pravidelně stáčejte Bokashi džus.

Více o Bokashi kompostování se dočtete v našem článku.

Jak Bokashi směs skladovat?

Směs Bokashi obsahuje živé mikroorganismy. Proto je pro zachování její funkčnosti důležité dodržovat tato pravidla skladování:

  • Skladujte Bokashi směs na suchém a tmavém místě při teplotách 10–25°C.
  • Uchovávejte ji ve vzduchotěsné nádobě s víkem nebo v uzavíratelném ZIP sáčku.
  • Chraňte ji před přímým slunečním světlem.

Chcete být součástí Bokashi komunity a sdílet své zkušenosti?

Přidejte se do naší facebookové skupiny Kompostování a Bokashi.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Kompostování
EAN: 3830053610416
5
3x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
LF Avatar autora | 10.8.2025
Bokashi směs používám už 2 roky a jsem s ní velmi spokojená.
5
VH Avatar autora | 25.7.2025
Zatím jsem ještě nepouzila
5
T Avatar autora | 7.7.2025
Směs od Kokozy používám už delší dobu a nemohu si stěžovat. :-)