Powered by Smartsupp

Nádoba Bokashi Organko – šedá/tmavě zelená + 1 kg směsi

Efektivní metoda zpracování bioodpadu

Nádoba Bokashi Organko zpracovává bioodpad pomocí fermentace. Je vyrobena z recyklovaných materiálů a poradí si s téměř veškerým organickým odpadem.


Český návod Bokashi Organko.

Více o Bokashi najdete v našem podcastu, který vznikl ve spolupráci s Loopou Vojty Kovala. 

 

standardní cena: 1 290 Kč –23 % 990 Kč 818,18 Kč bez DPH
Dostupnost: Skladem
Nádoba Bokashi Organko – šedá/tmavě zelená + 1 kg směsi
Nádoba Bokashi Organko – šedá/tmavě zelená + 1 kg směsi
Výprodej
1 290 Kč –23 %

Detailní popis produktu

 Proč zvolit Bokashi Organko

  • Zpracuje téměř vše: Syrové i vařené zbytky jídla, maso, kosti, mléčné výrobky, ovoce, zeleninu – s tím vším si Bokashi poradí!
  • Snadné použití: Stačí vkládat odpad, posypávat Bokashi otrubami a pravidelně vypouštět fermentační tekutinu = Bokashi džus.
  • Rychlý proces: Fermentace probíhá rychleji než klasické kompostování.
  • Tekuté zlato: Získanou tekutinu, kterou nazýváme Bokashi džus, můžete použít jako hnojivo nebo čistič odpadů.
  • Ekologické řešení: Snižuje množství odpadu a vrací živiny zpět do půdy.

 

Rozměry Bokashi Organko

Rozměry: 38 x 27 x 32 cm

Objem: 16 l

Kam umístit Bokashi Organko?

Tam, kde je stálejší teplota. Můžete mě mít po ruce při vaření (např. vedle nádob na tříděný odpad) nebo třeba ve větrané chodbě. Ale pokud doma nemáte místo, i venku to zvládnu, jen je třeba mě na zimu umístit dovnitř, aby se chladem nezpomaloval proces fermentace.

Co patří do nádoby Bokashi Organko? 

Do nádoby Bokashi může přijít téměř veškerý organický odpad. Větší kusy doporučujeme nakrájet na menší, tím se proces fermentace usnadní. 

  • ovoce a zelenina
  • zbytky vařených jídel
  • chléb
  • kávová sedlina
  • čajové sáčky
  • zvadlé květiny
  • kapesníky, ubrousky

Co nepatří do Bokashi Organko? 

  • ocet
  • džus
  • mléko
  • olej
  • voda
  • větší kosti
  • popel
  • zvířecí exkrementy
  • papír

Pokud budete výsledný produkt vyhazovat do hnědé popelnice na bioodpad, nepřidávejte do kompostéru Bokashi žádný odpad živočišného původu.

Jak začít kompostovat s Bokashi nádobou?

  • na dno prázdné Bokashi nádoby vhoďte odměrku Bokashi směsi
  • do nádoby vložte bioodpad
  • zasypte jej odměrkou směsi Bokashi
  • vytlačte vzduch pomocí pěchovadla
  • zavřete víko
  • a tak pořád dokola, dokud není nádoba plná. 

Co je Bokashi směs?

Součástí balení je i Bokashi směs, která podporuje proces fermentace. Je vyrobena z obilných otrub a melasy, obohacena o bakterie kyseliny mléčné, kvasinky, fotosyntetizující organismy a enzymaticky aktivní houby. 1 kg Bokashi směsi by mělo vydržet na 30–50 dní. Bokashi směs si můžete dokupovat nebo vyrobit sami podle návodných videí. 

Jaký je výsledný produkt Bokashi Organko?

Nejenom hřejivý pocit, že snížíte množství odpadu na skládkách a ve spalovnách, ale hlavně budete moct půdě vrátit, co jí v dnešních dnech schází – základ pro kvalitní kompost, a Bokashi čaj. 

Jak dlouho trvá, než se Bokashi nádoba naplní?

Doba naplnění nádoby je individuální a závisí na množství vyprodukovaného odpadu, průměrná doba naplnění běžnou rodinou je cca 30 dní. 

  • po naplnění nechte Bokashi 14 dní pracovat v uzavřené nádobě
  • po 3–5 dnech během procesu fermentace odpouštějte Bokashi džus
  • Bokashi materiál je připraven, jakmile z něj ucítíte sladko-kyselý odér (kuchyňské zbytky však nemění svůj tvar)
  • po ukončení procesu smíchejte zbytky z kompostéru s půdou na vaší zahrádce, zakopejte do půdy, přidejte je na kompost nebo je vyhoďte do hnědé popelnice na bioodpad (všechny nápady na zpracování Bokashi materiálu najdete zde).

Kdy stočíte první Bokashi džus a co s ním?

Fermentační tekutinu – Bokashi džus, který během procesu vzniká, se objeví zhruba po 14 dnech od zahájení plnění nádoby. Lze jej stáčet kohoutkem vespod nádoby a následně jej použít jako hnojivo pro květiny (v poměru 1:200 s vodou) nebo jako přírodní čistič odpadu. Výluh stáčejte každých 3–5 dní.

 

 

Chcete být součástí Bokashi komunity a sdílet své zkušenosti?

Přidejte se do naší facebookové skupiny Kompostování a Bokashi.

Váháte mezi Bokashi nádobou a vermikompostérem?

Pro koho je vhodné Bokashi:

  • Pro ty, kteří chtějí jednoduché a pohodlné řešení do interiéru bytu či kanceláře.
  • Pro ty, kteří zvládnou 1–2× za měsíc Bokashi hnojivo nějakým způsobem využít.
  • Pro ty, kteří chtějí odklonit bioodpad z koše na směs, povýšit ho na hnojivo a vrátit živiny zpátky do půdy. 

Pro koho je vhodný vermikompostér:

  • Pro ty, kteří mají trpělivost o žížaly pečovat, mají chuť se učit, nezaleknou se první mušky, hledají nového domácího mazlíčka nebo nové hobby. 
  • Pro školy a školky, kdy vermikompostér poslouží jako názorná ukázka přeměny bioodpadu na kompost. Žížaly jsou narozdíl od Bokashi mikroorganismů vidět pouhým okem a jsou velmi interaktivní. 
  • Pro pěstitele, kteří chtějí prémiové hnojivo pro své rostliny a zeleninu.

Proč kompostuje Markéta Pavleje z Kitchenette?

Markéta Pavleje

Doplňkové parametry

Kategorie: Bokashi nádoby
EAN: 3830073321354

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: