Vyrobte si svůj vermikompostér

Najděte vlastní motivaci, přestaňte házet slupky do koše a přeměňte je v prvotřídní hnojivo. Na našem workshopu se přesvědčíte, že kompostovat může opravdu každý, i když bydlí třeba v malé garsonce. Naučíme vás sestavit vermikompostér metodou upcyklace a odnesete si nejen svůj výtvor, ale i spoustu kompostovacích tipů a rad.


  • 740 Kč bez DPH
  • Skladem
    Můžeme doručit do:
    25.10.2021
740 Kč
  • Termíny workshopů
Kategorie: Workshopy
 

​​Komu je workshop určený?

 

Ať už kompostujete od mala nebo teprve začínáte, na workshopu posuneme vaše kompostovací a vermikompostovací znalosti na novou úroveň. A pokud nejste kamarádi například s vrtačkou, nevěšte hlavu, naši zkušení lektoři vás celým procesem hladce provedou. Vybouchlo vám hlídání? Na workshop můžete přijít i v doprovodu dětského pomocníka.

 

Co si z workshopu odnesete?

  • Vlastnoručně vyrobený  třípatrový, plně funkční vermikompostér z upcyklovaných materiálů.
  • Tištěný návod, jak si vermikompostér vyrobit ve vlastní dílně.
  • Řadu osvědčených tipů, aby vám šlo doma vermikompostování hladce a s radostí.
  • Základní dovednosti jako je řezání, měření, vrtání, nýtování, stříhání geotextilie a lepení.
  • Nové kontakty na podpůrnou komunitu, která vám pomůže začít s vermikompostováním a už nikdy nepřestat. :-)

 

Co všechno vás naučíme?

  • Rozpoznat jednotlivé typy vermikompostérů
  • Jak váš vyrobený vermikompostér rozjet
  • Jak založit poctivou podestýlku
  • Kde pořídit kalifornské žížaly a co jsou zač
  • Co do vermikompostéru patří/nepatří

 

 

 Ještě pár detailů na závěr:

  • Čas: 19:00 - 21:00
  • Místo: v dílně Kokozy v Pražské tržnici, vedle haly H40
  • K dispozici bude drobné občerstvení a voda
  • Na místě budete mít možnost zakoupit si žížalí násadu
  • Odnesete si naše brožury o kompostování a vermikompostování

 

Zůstáváme i dál v kontaktu. Kdybyste měli po workshopu další dotazy, můžete se obrátit na naší kompostovací poradnu na poradime@kokoza.cz a my vám rádi pomůžeme. 

 

O lektorech: Andrea Šustrová a Ondřej Rynda

 

Prosím, přečtěte si naše obecné podmínky a storno podmínky workshopů (link)

 

Často kladené dotazy

 

  • Jak dlouho vydrží vlastnoručně vyrobený vermikompostér?

 

Upcyklované kbelíky z plastu mohou vydržet i přes 100 let a nevyžadují žádnou speciální údržbu. Je ale důležité pečovat o život v nich. Pokud jsou žížaly pravidelně krmeny a je zajištěna vhodná teplota, tak se jim bude dařit. Tím pádem budou vznikat nové žížalí generace, díky kterým může vermikompostér fungovat pěknou řádku let.

 

  • Jaký objem bioodpadu mohu ve vlastnoručně vyrobeném kompostéru zkompostovat?

 

Zkompostování jedné nádoby o 10 l může trvat 2 až 3 měsíce. To, že máte už rozběhnutý vermikompostér, poznáte především podle vytvořeného žížalího čaje. Pro začátek je důležitá opatrnost s množstvím vkládaného bioodpadu, abychom kompostér nezahltili. Hrst bioodpadu postačí pro začátek na 2 až 3 dny. Poté lze intervaly postupně zkracovat a sledovat, s jakou rychlostí odpad mizí. 

 

  • Tvoří se ve vlastnoručně vyrobeném vermikompostéru žížalí čaj?

 

Žížalí čaj je vynikající tekuté hnojivo pro bylinky, pokojové rostliny i zahradu. Obsahuje totiž vysoké množství živin a enzymů, které pomáhají rostlinám růst a udržovat je odolné vůči škůdcům. Žížalí čaj se tvoří i ve vlastnoručně vyrobeném vermikompostéru a je pro něj určeno sběrné spodní patro. Tvorbu žížalího čaje ovlivňuje okolní teplota, umístění, skladba uloženého odpadu a potom také to, zda je „vermík“ dobře zajetý. Právě s tím vám pomůžeme na našem workshopu.

 

  • Nebude mi doma vlastnoručně vyrobený vermikompostér zapáchat?

 

Správně probíhající proces vermikompostování nezapáchá, a to ani ve vlastnoručně vyrobeném vermikompostéru. Pokud ano, děláte někde chybu. Na vině může být vysoká či nízká vlhkost, nesprávná teplota či nevhodný odpad, nedostatek vzduchu (nedostatečné množství děr ve víku), uhynulé žížaly ve sběrné nádobě, přílišná plíseň či hniloba organických zbytků (lokální a malé výskyty plísně je možné zahrabat). Skvělou prevencí je pilinová terapie, jejíž postup vám na workshopu objasníme.

Častým důvodem bývá nahromadění většího množství organických zbytků, který žížaly nestačily zpracovat. Nahromaděné organické zbytky rovněž zvyšují vlhkost substrátu, který potom hnije a zapáchá. Doporučujeme důkladně prohlédnou celý vermikompostér a odstranit všechny kusy odpadu, které by mohly tento problém způsobovat. Případně začít znovu ve vymytém vermikompostéru a s vybranými žížalami z vermikompostu. 

 

  • Kam s vyrobeným vermikompostérem? Domů či ven? Jaké teploty žížaly zvládají?

 

Kompostování s žížalami probíhá po celý rok. Vlastnoručně vyrobený vermikompostér můžete mít jak vevnitř (v obýváku, na chodbě, v garáží, ve sklepě), tak i venku (vnitroblook, pavlač, terasa). Důležité je vždy zajistit pro žížaly optimální teplotu kolem 20 °C a správnou vlhkost substrátu. V zimě je tedy nutné nenechávat vermikompostér venku bez izolace, aby nepromrzl, v létě ho nevystavovat přímému slunci, aby nedocházelo k výparu vody a k přehřívání. Teplota by ve vermikompostéru neměla klesnout pod 5 °C a neměla by být vyšší než 25 °C.

 

  • Kde seženu násadu žížal do vermikompostéru?

 

Účastníci workshopu si mohou žížalí násadu zakoupit na místě během konání workshopu. Nebo koukněte do naší žížalí mapy na www.mapko.cz a v mapě hledejte násady žížal u lidí v kategorii „Vermikompostér“. V této kategorii najdete ty, kteří se sami rozhodli kompostovat a do mapy se zaregistrovali, aby podpořili ostatní. Budeme rádi, když se na mapu sami přidáte, až bude váš vermikompostér v plném provozu.