Od 26.7.2021 stěhujeme sklady, prosíme o strpení při expedici objednávek. Všechny objednávky budou odeslány nejpozději 9.8.2021. Děkujeme!

Probiotika pro rajčata

Ke zdravému růstu, plodnosti a pohodě potřebují rajčata miliardy užitečných mikroorganismů. Podobně jako my lidé. Jenže prospěšných bakterií je většinou málo. A od toho jsou tady probiotika weiki. Pomocí laktobacilů a dalších užitečných bakterií weiki rajčata lépe zakoření, porostou a budou více plodit. Vy sklidíte větší úrodu i sladší rajčátka a rostliny budou celkově v lepší kondici. Výsledky uvidíte už po měsíci.


  • 202,48 Kč bez DPH
  • Skladem
    Můžeme doručit do: 3.8.2021
245 Kč
Kategorie: Pěstování a zahrada
 

Voňavá, sladká, výtečná – rajčata jsou božská a my pro ně máme speciální manu. To aby byla zdravá, odolná a silná.

Zlepší chuť

keříkových rajčat, tyčkových rajčat, balkonových rajčat, divokých rajčat a všech dalších druhů a typů rajčat.

 

Co jsou probiotika pro rajčata a jak fungují?

Keře rajčat se moc neliší od nás. V lidském těle žijí miliardy mikroorganismů s obrovským vlivem na naše zdraví, odolnost i pohodu. Totéž platí pro rostlinnou říši. I v těle rostlin žijí miliardy neviditelných užitečných pomocníků. Kořeny jsou ponořené do půdního bakteriálního světa, který rajčatům pomáhá přijímat živiny, růst, přizpůsobit se změnám a chrání je před nemocemi i stresem. Za to rostliny užitečným bakteriím servírují potravu v podobě cukru z kořenových výměšků.

Užitečných bakterií ale bývá z různých důvodů málo a všude číhají patogeny, které mohou mít na rostlinu devastující vliv. Probiotika weiki se sedmi kmeny pečlivě zvolených, vzájemně se podporujících užitečných bakteriálních kmenů se postarají o to, aby bylo užitečných bakterií zase dost, vaše rajčata dokázala odolat patogenům a aby skvěle prospívala a bohatě plodila.

 

Posílením tábora užitečných bakterií zkrátka rajčatům zajistíte snazší život. Výsledek? Lepší zdraví rostlin, větší a sladší plody.


Jak rajčatům užitečné bakterie weiki pomohou?

  • Povzbudí rajčata k růstu, vitalitě a plodnosti.
  • Zlepší zdraví a přirozenou obranyschopnost rajčat. Jsou skvělou prevencí, protože vytvářejí kyselinu mléčnou a další látky, které znepříjemňují život patogenům.
  • Povzbudí rajčata k tvorbě kořenových výměšků, kterými se bakterie živí, a tím posílí jejich kořenový systém.
  • „Předžvýkají“ těžko stravitelné živiny do formy, kterou rajčata dokážou snadno využít. Lepší výživa má pozitivní vliv na plodnost.
  • Zpomalí případný nástup nemoci, zmírní její průběh. Rajčata se rychleji zregenerují.
  • Dodají rajčatům sílu zvládat stres, změny prostředí, bojovat se suchem, mrazíky nebo lijáky a bránit se chorobám i škůdcům. To díky produkci fytohormonů.
  • Průběžně rajčatům naservírují potřebnou dávku fosforu a draslíku. Díky tomu pak sklidíte sladší a větší úrodu.
  • Probiotika jsou zcela neškodná a ekologická, takže jimi můžete úplně bez obav ošetřit všechny druhy rajčat.

 

Jak weiki pro rajčata používat?

Je to úplně jednoduché. Vyndejte lahvičku z tuby, protřepejte a jedno víčko roztoku weiki vlijte do konvice se sedmi litry vody. Zamíchejte a hotovo. Rostliny zalijte nebo jim dopřejte probiotickou spršku přímo na listy nebo květy.

Dávkování můžete upravit podle počasí, když je sucho, dáte víc vody, když hodně prší, stačí ředit méně. Zálivku nebo postřik opakujte asi jednou za 10 až 14 dní.

Pro představu: Jedna lahvička probiotik pokryje spotřebu třeba 12 velkých rajčatových keřů za sezonu.

Viditelné výsledky se objeví už po třetí až čtvrté zálivce nebo postřiku. Rajčata budou celkově vitálnější a v lepší kondici.

 

Proč potřebuji probiotika, není užitečných bakterií dost?

Možná vás napadá, proč do půdy probiotické bakterie přidávat, když je jich tam určitě dost. Bohužel většinou není. Důvodem může být třeba používání minerálních hnojiv, která rostlinám poskytnou výživu bez námahy. Rajčata pak zleniví, netvoří dost kořenů ani sladkých kořenových výměšků. Bakterie přicházejí o zdroj potravy a umírají. Rajčatový keř se stane závislý na své dávce minerálního krmení, a protože má slabé kořeny i imunitu, rozhodí ho jakýkoli větší stres v podobě přesazení, mrazíku, lijáku nebo napadení patogeny.

Část prvků z minerálních hnojiv se navíc odplaví do okolí, protože rajčata nedokážou všechny živiny zpracovat najednou. Asi jako kdybyste měli navařený obří hrnec polévky, a neměli ledničku. Najíte se, ale za chvíli bude hlad. Díky probiotikům se naopak vytvářejí zásoby živin na „horší časy“. Živiny se totiž pomalu uvolňují z organické hmoty, a tak si rostliny mohou sáhnout pro svačinku, kdykoli je potřeba.

 

Pokud v půdě ubývá prospěšných mikroorganismů, naruší se celý potravní řetězec přirozených obyvatel půdy a půda začne chřadnout, rajčatové keře vadnout a s nimi i naděje na velkou úrodu sladkých rajčat.

Zbývá pokusit se vše zachránit pomocí pesticidů. Jenže tím celý problém prohloubíme a zahradničení je pak spíš boj než radost. Proto pokud používáte minerální hnojivo, měli byste život do půdy průběžně vracet, ideálně v podobě probiotik v kombinaci s organickou hmotou, třeba mulčí nebo kompostem.

 

A co když používám jen přírodní hnojiva, která život v půdě podporují?

Půdu chudou na užitečné bakterie často najdete i v přírodních zahradách, protože granulovaná organická hnojiva na rajčata, která většina z nás používá, už kvůli tepelné úpravě při zpracování téměř žádný život neobsahují. Bakterie se musí v této organické hmotě teprve znovu zabydlet, což značně uspíšíte pomocí probiotik.

Probiotika ale vašim rajčatům hodně prospějí, i když používáte čerstvý kompost, koňský hnůj, slepičince nebo si vyrábíte jíchy. Užitečných bakterií jsou sice v čerstvých organických hnojivech davy, ale ne vždy dokážou žít pospolu, nebo dokonce spolupracovat. Čerstvá přírodní hnojiva navíc téměř vždy obsahují i patogenní, a tudíž často nebezpečné bakterie. A těm probiotika znesnadní život i množení.

Posílením tábora užitečných bakterií zkrátka rajčatům zajistíte snazší život a klidnější růst, ať už živiny do půdy přidáváte jakýmkoli způsobem. To se pak zákonitě projeví na násadě květů, na množství a kvalitě rajčat i na celkovém stavu keřů.

 

Nahradí probiotika hnojivo?

Rajčatové keře, stejně jako jakékoli jiné živé organismy, potřebují živiny. Zpravidla víc, než se jim podaří „ulovit“ kořínkem v záhonu, protože to jsou Otesánci. O truhlíku a květináči ani nemluvě, tam nejde vyslat ani dlouhatánský kořínek pro živiny v hlubších vrstvách půdy.

Po nějakém čase se živiny v záhoně nebo truhlíku vyčerpají a ani užitečné bakterie, pilně rozkládající organickou hmotu, nevyrobí dostatek živin pro tak velké jedlíky. A tady přichází na řadu hnojivo. My se přimlouváme za organická hnojiva, která jsou prospěšná nejen pro rostliny, ale i pro půdu samotnou. Ale jde to dobře i s minerálními hnojivy, když jich nepoužíváte zbytečně moc.

Užitečné bakterie mají jinou funkci než hnojit! A to sice živiny z hnojiva přetvořit tak, aby je rajčatové keře dokázaly přijmout.

Užitečné bakterie totiž „předžvýkávají“ těžko stravitelné živiny z organické hmoty do formy, kterou rajčata dokážou snadno využít. Průběžně rostlinám také servírují potřebnou dávku fosforu a draslíku, prvků, které nejvíce ovlivňují chuť a kvalitu úrody. Díky tomu pak sklidíte sladší a kvalitnější rajčata. Můžete i pozorovat, že probiotická zálivka má příznivý vliv na odolnost a vitalitu keřů a násadu květů.

I kdybyste rajčatovým keřům dopřáli vždy ideální koktejl organických živin, pokud je užitečné bakterie nepoupraví, rostliny budou trpět podvýživou. Pokud používáte minerální hnojivo, je zase třeba do půdy pomocí probiotik vracet život, který tato hnojiva potlačují.