Zapůjčení kompostéru Bokashi Organko do institucí

  • 1 z 4

Kompostér Bokashi Organko zpracovává bioodpad pomocí fermentace. Je vyroben z recyklovaných materiálů a poradí si s téměř veškerým organickým odpadem. Chcete si jej ve firmě, škole či školce vyzkoušet? Za symbolických 100 Kč vám jej na měsíc zapůjčíme. 


  • Skladem
    Můžeme doručit do: 14.6.2023
100 Kč
Kategorie: Kompostování
 
  • Kompostujte bez mušek a zápachu.
  • Získáte i přírodní čistič odpadu.
  • Český návod Bokashi Organko.
  • Ke kompostéru je nutné si koupit Bokashi směs

Rozměry kompostéru Bokashi Organko

Rozměry: 38 x 27 x 32 cm

Objem: 16 l

Jak funguje zapůjčení Bokashi kompostéru

Jste instituce a chcete vyzkoušet metodu zpracování organického odpadu pomocí fermentace? Za symbolický poplatek vám na měsíc zapůjčíme jednu nádobu Bokashi Organko, ke které je třeba si koupit Bokashi směs. Bokashi Organko se nejvíce hodí do institucí se zahradou, větším kompostérem nebo popelnicí na bioodpad, a to ke zpracování výsledného Bokashi materiálu (zfermentovaného bioodpadu).

Jinou možností interiérového kompostování jsou vermikompostéry, ale pokud máte k dispozici pozemek či předzahrádku, doporučujeme i venkovní řešení zpracování bioodpadu v podobě zahradních kompostérů

Kompostér Bokashi Organko běžná rodina naplní zhruba za měsíc – myslíme tedy, že u vás jej naplníte za dva týdny (záleží na tom, kolik organického odpadu ve své instituci nastřádáte). Přičteme-li k tomu dva týdny zrání, tak byste mohli za měsíc zjistit, jestli vám tato metoda zpracování bioodpadu vyhovuje či nikoliv. Po měsíci vás proto zkontaktujeme, abychom zjistili, jak se vám s Bokashi Organko pracovalo:

  1. tato metoda vám vyhovuje – Bokashi Organko si odkoupíte (při odkoupení více kusů vám nabídneme 20% slevu) a domluvíme se na další firemní kompostovací podpoře.
  2. tato metoda vám nevyhovuje – Bokashi Organko umyjete a pošlete nám zpět – probereme společně, proč ve vaší organizaci Bokashi Organko neuspělo a zkusíme pro vás vymyslet lepší kompostovací řešení. 

Kam umístit kompostér Bokashi Organko

Tam, kde je stálejší teplota. Můžete mě mít po ruce při vaření (např. vedle nádob na tříděný odpad) nebo třeba ve větrané chodbě. Ale pokud doma nemáte místo, i venku to zvládnu, jen je třeba mě na zimu umístit domů, aby se chladem nezpomaloval proces fermentace.

Co patří do kompostéru Bokashi Organko

Do kompostéru Bokashi může přijít téměř veškerý organický odpad. Větší kusy doporučujeme nakrájet na menší, tím se proces fermentace usnadní. 

  • ovoce a zelenina
  • zbytky vařených jídel
  • chléb
  • kávová sedlina
  • čajové sáčky
  • zvadlé květiny
  • kapesníky, ubrousky

Co nepatří do kompostéru Bokashi Organko

Pokud budete výsledný produkt vyhazovat do hnědé popelnice na bioodpad, nepřidávejte do kompostéru Bokashi žádný odpad živočišného původu.

  • ocet
  • džus
  • mléko
  • olej
  • voda
  • větší kosti
  • popel
  • zvířecí exkrementy
  • papír

Jak začít kompostovat s Bokashi kompostérem?

  • na dno prázdné Bokashi nádoby vhoďte odměrku Bokashi směsi
  • do nádoby vložte bioodpad
  • zasypte jej odměrkou směsi Bokashi
  • vytlačte vzduch pomocí pěchovadla
  • zavřete víko
  • a tak pořád dokola, dokud není nádoba plná. 

Co je Bokashi směs?

Součástí balení je i Bokashi směs, která podporuje proces fermentace. Je vyrobena z obilných otrub a melasy, obohacena o bakterie kyseliny mléčné, kvasinky, fotosyntetizující organismy a enzymaticky aktivní houby. 1 kg Bokashi směsi by mělo vydržet na 30-50 dní. Bokashi směs si můžete dokupovat nebo vyrobit sami podle návodných videí. 

Jaký je výsledný produkt kompostéru Bokashi Organko?

Nejenom hřejivý pocit, že snížíte množství odpadu na skládkách a ve spalovnách, ale hlavně budete moct půdě vrátit, co jí v dnešních dnech schází – základ pro kvalitní kompost, a Bokashi čaj. 

Jak dlouho trvá, než se Bokashi nádoba naplní?

Doba naplnění kompostéru je individuální a závisí na množství vyprodukovaného odpadu – průměrná doba naplnění běžnou rodinou je cca 30 dní, v instituci cca 2 týdny: 

  • po naplnění nechte Bokashi 14 dní pracovat v uzavřené nádobě
  • po 3-5 dnech během procesu fermentace odpouštějte Bokashi čaj
  • Bokashi materiál je připraven, jakmile z něj ucítíte sladko-kyselý odér (kuchyňské zbytky však nemění svůj tvar)
  • po ukončení procesu smíchejte zbytky z kompostéru s půdou na vaší zahrádce, zakopejte do půdy, přidejte je na kompost nebo je vyhoďte do hnědé popelnice na bioodpad (všechny nápady na zpracování Bokashi materiálu najdete zde).

Kdy stočíte první Bokashi čaj a co s ním?

Fermentační tekutinu – Bokashi čaj, který během procesu vzniká, se objeví zhruba po 14 dnech od zahájení plnění nádoby. Lze jej stáčet kohoutkem vespod nádoby a následně jej použít jako hnojivo pro květiny (v poměru 1:200 s vodou) nebo jako přírodní čistič odpadu. Výluh stáčejte každých 3-5 dní.

Není kompostér Bokashi Organko cítit?

Bokashi metoda využívá procesu fermentace bez přístupu vzduchu (vzduchotěsné víko). Uvnitř kompostéru tedy nic nehnije, neuniká nepříjemný zápach a odpad neláká hmyz. Kdyby přece jen něco bylo špatně, Bokashi FAQ nebo naše kompostovací poradna pomůžou. 

Chcete být součástí Bokashi komunity a sdílet své zkušenosti?

Přidejte se do naší facebookové skupiny Kompostování a Bokashi.