VELKOOBJEMOVÝ KOMPOSTÉR BOKASHI

Tento kompostér Bokashi je velkoobjemová nádoba na zpracování bioodpadu, kuchyňských zbytků a zahradního odpadu pomocí procesu fermentace. Hodí se spíše do větších kuchyní či zahrad. Kompostování s Bokasi propadl i herec Jan Meduna.

  • Navržen slovinskou firmou Skaza.
  • Zpracuje veškeré zbytky jídla.
  • Odpad zde fermentuje, nehnije.

 

Více o Bokashi najdete v našem podcastu, který vznikl ve spolupráci s Loopou Vojty Kovala.


  • 4 537,19 Kč bez DPH
  • Skladem
    Můžeme doručit do: 3.5.2024
5 490 Kč
Kategorie: Kompostování
 

Rozměry: v 17 × š 20,5 × h 24

Objem: 120 l

Balení obsahuje: nádobu, kovovou mřížku, kohoutek, 4 balení Bokashi směsi (po 2 kg)

Kam umístit velkoobjemový kompostér Bokashi

Tam, kde je stálejší teplota, např. ve větrané chodbě. Ale i venku to zvládne, jen je třeba jej na zimu chránit před kolísající teplotou, aby se chladem nezpomaloval proces fermentace.

Co patří do velkoobjemového kompostéru Bokashi

Do velkoobjemového kompostéru Bokashi může přijít téměř veškerý organický odpad, kuchyňské zbytky i odpad ze zahrady. Pokud budete výsledný produkt vyhazovat do hnědé popelnice na bioodpad, nepřidávejte do kompostéru Bokashi žádný odpad živočišného původu. Větší kusy doporučujeme nakrájet na menší, tím se proces fermentace usnadní. 

  • ovoce a zelenina
  • citrusy a banánové slupky
  • vařené jídlo
  • vařené a syrové maso
  • sýr
  • ryby
  • jogurt
  • vejce
  • menší kosti
  • chléb
  • lógr
  • čajové sáčky
  • uschlé květiny
  • papírové kapesníky
  • nadrcené větve, listí

Co nepatří do velkoobjemového kompostéru Bokashi

  • ocet
  • džus
  • mléko
  • olej
  • voda
  • větší kosti
  • popel
  • zvířecí exkrementy
  • papír

Jak začít kompostovat s velkoobjemovým kompostérem Bokashi?

  • na dno prázdné Bokashi nádoby vhoďte trochu Bokashi směsi
  • kuchyňský odpad pokrájejte na kousky max. 5×5 cm
  • odpad vložte do nádoby (vrstva cca 5 cm)
  • vše zasypte trochou směsi Bokashi
  • vytlačte vzduch silným stlačením odpadu
  • zavřete víko nádoby
  • a tak pořád dokola, dokud není nádoba plná. 

Co je Bokashi směs?

Součástí balení je i Bokashi směs, která podporuje proces fermentace. Je vyrobena z obilných otrub a melasy, obohacena o bakterie kyseliny mléčné, kvasinky, fotosyntetizující organismy a enzymaticky aktivní houby. Bokashi směs si můžete dokupovat nebo vyrobit sami podle návodných videí. 

Jaký je výsledný produkt kompostéru Bokashi?

Nejenom hřejivý pocit, že snížíte množství odpadu na skládkách a ve spalovnách, ale hlavně budete moct půdě vrátit, co jí v dnešních dnech schází – základ pro kvalitní kompost, a Bokashi čaj. 

Jak dlouho trvá, než se Bokashi nádoba naplní?

Doba naplnění kompostéru je individuální a závisí na množství vyprodukovaného odpadu: 

  • po naplnění nechte Bokashi 14 dní pracovat se zavřeným víkem
  • stále odpouštějte Bokashi čaj
  • Bokashi materiál je připraven, jakmile z něj ucítíte sladko-kyselý odér (kuchyňské zbytky však nemění svůj tvar)
  • po ukončení procesu smíchejte zbytky z kompostéru s půdou na vaší zahrádce, zakopejte do půdy, přidejte je na kompost nebo je vyhoďte do hnědé popelnice na bioodpad (všechny nápady na zpracování Bokashi materiálu najdete zde).

Kdy stočíte první Bokashi čaj a co s ním?

Fermentační tekutinu – Bokashi čaj, který během procesu vzniká, se objeví zhruba po týdnu od zahájení plnění nádoby. Lze jej stáčet kohoutkem vespod nádoby a následně jej použít jako hnojivo pro květiny (v poměru 1:200 s vodou) nebo jako přírodní čistič odpadu. Výluh stáčejte každý den.

Není kompostér Bokashi Organko cítit?

Bokashi metoda využívá procesu fermentace bez přístupu vzduchu. Uvnitř kompostéru tedy nic nehnije, neuniká nepříjemný zápach a odpad neláká hmyz. Kdyby přece jen něco bylo špatně, Bokashi FAQ nebo naše kompostovací poradna pomůžou. 

Chcete být součástí Bokashi komunity a sdílet své zkušenosti?

Přidejte se do naší facebookové skupiny Kompostování a Bokashi.

Proč kompostuje Klára Vytisková?

Klára Vytisková_4

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.