SET DVOU KOMPOSTÉRŮ BOKASHI ORGANKO - BÉŽOVÁ

Kompostér Bokashi Organko zpracovává bioodpad pomocí fermentace. Je vyroben z recyklovaných materiálů a poradí si s téměř veškerým organickým odpadem. Set dvou kompostérů zajistí kontinuitu vašeho domácího kompostování. Kompostování s Bokasi propadl i herec Jan Meduna.

Český návod Bokashi Organko.

 


  • 1 727,27 Kč bez DPH
  • Skladem
    Můžeme doručit do: 19.5.2022
2 090 Kč
Kategorie: Kompostování
 
  • Navržen slovinskou firmou Skaza.
  • Kompostujte bez mušek a zápachu.
  • Získáte i přírodní čistič odpadu.

Rozměry jednoho kompostéru Bokashi Organko

Rozměry: 38 x 27 x 32 cm

Objem: 16 l

Kam umístit kompostéry Bokashi Organko

Tam, kde je stálejší teplota. Můžete je mít po ruce při vaření (např. vedle nádob na tříděný odpad) nebo třeba ve větrané chodbě. Ale pokud doma nemáte místo, i venku to zvládnou, jen je třeba je na zimu umístit domů, aby se chladem nezpomaloval proces fermentace.

Co patří do kompostérů Bokashi Organko

Do kompostéru Bokashi může přijít téměř veškerý organický odpad. Větší kusy doporučujeme nakrájet na menší, tím se proces fermentace usnadní. 

  • ovoce a zelenina
  • zbytky vařených jídel
  • chléb
  • kávová sedlina
  • čajové sáčky
  • zvadlé květiny
  • kapesníky, ubrousky

Co nepatří do kompostérů Bokashi Organko

Pokud budete výsledný produkt vyhazovat do hnědé popelnice na bioodpad, nepřidávejte do kompostéru Bokashi žádný odpad živočišného původu.

  • ocet
  • džus
  • mléko
  • olej
  • voda
  • větší kosti
  • popel
  • zvířecí exkrementy
  • papír

Jak začít kompostovat s Bokashi kompostérem?

  • na dno prázdné Bokashi nádoby vhoďte odměrku Bokashi směsi
  • do nádoby vložte bioodpad
  • zasypte jej odměrkou směsi Bokashi
  • vytlačte vzduch pomocí pěchovadla
  • zavřete víko
  • a tak pořád dokola, dokud není nádoba plná. 

Jak dlouho trvá, než se naplní jedna Bokashi nádoba?

Doba naplnění kompostéru je individuální a závisí na množství vyprodukovaného odpadu, průměrná doba naplnění běžnou rodinou je cca 30 dní. 

  • po naplnění nechte Bokashi 14 dní pracovat v uzavřené nádobě
  • po 3-5 dnech během procesu fermentace odpouštějte Bokashi čaj
  • Bokashi materiál je připraven, jakmile z něj ucítíte sladko-kyselý odér (kuchyňské zbytky však nemění svůj tvar)
  • po ukončení procesu smíchejte zbytky z kompostéru s půdou na vaší zahrádce, zakopejte do půdy, přidejte je na kompost nebo je vyhoďte do hnědé popelnice na bioodpad (všechny nápady na zpracování Bokashi materiálu najdete zde).

Jak postupovat se setem dvou kompostérů?

Pro zachování kontinuity v třídění organických zbytků ve vaší domácnosti začněte plnit druhou nádobu Bokashi Organko v době dozrávání té první. Nenastane tedy období, kdy byste neměli kam organické zbytky odhazovat.

Co je Bokashi směs?

Součástí balení je i Bokashi směs, která podporuje proces fermentace. Je vyrobena z obilných otrub a melasy, obohacena o bakterie kyseliny mléčné, kvasinky, fotosyntetizující organismy a enzymaticky aktivní houby. 1 kg Bokashi směsi by mělo vydržet na 30-50 dní. Bokashi směs si můžete dokupovat nebo vyrobit sami podle návodných videí. 

Jaký je výsledný produkt kompostéru Bokashi Organko?

Nejenom hřejivý pocit, že snížíte množství odpadu na skládkách a ve spalovnách, ale hlavně budete moct půdě vrátit, co jí v dnešních dnech schází – základ pro kvalitní kompost, a Bokashi čaj. 

Kdy stočíte první Bokashi čaj a co s ním?

Fermentační tekutinu – Bokashi čaj, který během procesu vzniká, se objeví zhruba po 14 dnech od zahájení plnění nádoby. Lze jej stáčet kohoutkem vespod nádoby a následně jej použít jako hnojivo pro květiny (v poměru 1:200 s vodou) nebo jako přírodní čistič odpadu. Výluh stáčejte každých 3-5 dní.

Není kompostér Bokashi Organko cítit?

Bokashi metoda využívá procesu fermentace bez přístupu vzduchu (vzduchotěsné víko). Uvnitř kompostéru tedy nic nehnije, neuniká nepříjemný zápach a odpad neláká hmyz. Kdyby přece jen něco bylo špatně, Bokashi FAQ nebo naše kompostovací poradna pomůžou. 

Chcete být součástí Bokashi komunity a sdílet své zkušenosti?

Přidejte se do naší facebookové skupiny Kompostování a Bokashi.

Váháte mezi Bokashi kompostérem a vermikompostérem?

Pro koho je vhodné Bokashi:

  • Pro ty, kteří chtějí jednoduché a pohodlné řešení do interiéru bytu či kanceláře.
  • Pro ty, kteří zvládnou 1-2× za měsíc Bokashi hnojivo nějakým způsobem využít.
  • Pro ty, kteří chtějí odklonit bioodpad z koše na směs, povýšit ho na hnojivo a vrátit živiny zpátky do půdy. 

Pro koho je vhodný vermikompostér:

  • Pro ty, kteří mají trpělivost o žížaly pečovat, mají chuť se učit, nezaleknou se první mušky, hledají nového domácího mazlíčka nebo nové hobby. 
  • Pro školy a školky, kdy vermikompostér poslouží jako názorná ukázka přeměny bioodpadu na kompost. Žížaly jsou narozdíl od Bokashi mikroorganismů vidět pouhým okem a jsou velmi interaktivní. 
  • Pro pěstitele, kteří chtějí prémiové hnojivo pro své rostliny a zeleninu.

Proč kompostuje Milan Cais?

Milan Cais