Bokashi Organko 2 – Ocean Edition + 1 kg směsi

Recyklovaný plast
2 090 Kč 1 727,27 Kč bez DPH
Skladem

Fermentujeme, nehnijeme

Nádoba Bokashi Organko 2 zpracovává bioodpad pomocí fermentace. Je vyrobena z ručně vybíraných a recyklovaných rybářských sítí. Zapomeňte na tradiční kompostování a objevte kouzlo fermentace s Bokashi Organko 2! 

Český návod Bokashi Organko.

Více o Bokashi najdete v našem podcastu, který vznikl ve spolupráci s Loopou Vojty Kovala.

Váš nákup přinese ovoce

Nákupem na našem e-shopu podporujete partičku superhrdinů z kokozí dílny. Vypořádávají se s duševním onemocněním, vypořádají se i s vaší zakázkou. Každý den budují komunitní kompostéry, staví vyvýšené záhony a koulí seedbobmy jako po hlíně. Jsou tu s námi co Kokoza Kokozou stojí a vaším nákupem přispíváte k tomu, aby s námi mohli růst dále. Děkujeme.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Proč si vybrat právě Bokashi Organko 2?  

  • Zpracuje téměř vše: Syrové i vařené zbytky jídla, maso, kosti, mléčné výrobky, ovoce, zeleninu – s tím vším si Bokashi poradí!

  • Snadné použití: Stačí vkládat odpad, posypávat Bokashi otrubami a pravidelně vypouštět fermentační tekutinu = Bokashi džus.

  • Rychlý proces: Fermentace probíhá rychleji než klasické kompostování.

  • Tekuté zlato: Získanou tekutinu, kterou nazýváme Bokashi džus, můžete použít jako hnojivo nebo čistič odpadů.

  • Ekologické řešení: Snižuje množství odpadu a vrací živiny zpět do půdy. Navíc se Bokashi Organko 2 Ocean vyrábí z ručně vybíraných a recyklovaných rybářských sítí.

  • Moderní design: Bokashi Organko 2 získal prestižní ocenění Red Dot Award: Product design 2019. Skvěle se hodí do každé kuchyně. 

 

Jak nádoba Bokashi Organko 2 funguje? 

Do nádoby vkládejte organický odpad z kuchyně. Větší kusy doporučujeme nakrájet na menší, tím se proces fermentace usnadní. Každou vrstvu posypte Bokashi otrubami, které obsahují užitečné mikroorganismy. Tyto mikroorganismy nastartují proces fermentace, díky kterému se odpad rozkládá a vytváří cenný fermentační základ a tekutinu.

 

Co do ní patří?

  • ovoce a zelenina
  • zbytky vařených jídel
  • chléb
  • kávová sedlina
  • čajové sáčky
  • zvadlé květiny
  • kapesníky, ubrousky

 

Co do ní nepatří?

  • ocet
  • džus
  • mléko
  • olej
  • voda
  • větší kosti
  • popel
  • zvířecí exkrementy
  • papír

TIP: Pokud budete výslednou překvašenou hmotu vyhazovat do hnědé popelnice na bioodpad, nepřidávejte do kompostéru Bokashi žádný odpad živočišného původu.

 

Co získáte? 

  • Fermentační základ – skvělý doplněk do kompostu nebo pro přímé zapravení do půdy (po zfermentování).

  • Fermentační tekutinu – Bokashi džus. Objeví se zhruba po 14 dnech od zahájení plnění nádoby. Lze jej stáčet kohoutkem vespod nádoby a následně jej použít jako hnojivo pro květiny (v poměru 1:200 s vodou) nebo jako přírodní čistič odpadu. Výluh stáčejte každých 3–5 dní.

  • Hřejivý pocit – Snížíte množství odpadu na skládkách a ve spalovnách a hlavně budete moct půdě vrátit, co jste si z vzali. 

 

Kam Bokashi umístit?

Tam, kde je stálejší teplota. Můžete mít tuhle kouzelnou nádobu po ruce při vaření (např. vedle nádob na tříděný odpad) nebo třeba ve větrané chodbě. Ale pokud doma nemáte místo, zvládne to i venku, jen je třeba ji na zimu umístit domů, aby se chladem nezpomaloval proces fermentace.

 

Jak začít s Bokashi?

  1. Na dno prázdné Bokashi nádoby vhoďte odměrku Bokashi směsi. Podporuje proces fermentace. Je vyrobena z obilných otrub a melasy, obohacena o bakterie kyseliny mléčné, kvasinky, fotosyntetizující organismy a enzymaticky aktivní houby. 1 kg Bokashi směsi by měl vydržet 30–50 dní. Bokashi směs si můžete dokupovat nebo vyrobit sami podle návodných videí. 
  2. Následně do nádoby vložte bioodpad.
  3. Zasypte jej odměrkou směsi Bokashi.
  4. Vytlačte vzduch pomocí pěchovadla.
  5. Zavřete víko.
  6. A tak pořád dokola, vrstvěte jako sendvič, dokud není nádoba plná. 

 

 

 

Jak dlouho běžně trvá, než se Bokashi nádoba naplní?

Doba naplnění je individuální a závisí na množství vyprodukovaného odpadu, průměrná doba naplnění běžnou rodinou je cca 14 dní. 

  • Po naplnění nechte Bokashi 14 dní pracovat v uzavřené nádobě.
  • Po 3–5 dnech během procesu fermentace odpouštějte Bokashi džus. 
  • Bokashi materiál je připraven, jakmile z něj ucítíte sladko-kyselý odér (kuchyňské zbytky však nemění svůj tvar).
  • Po ukončení procesu smíchejte zbytky z kompostéru s půdou na vaší zahrádce, zakopejte do půdy, přidejte je na kompost nebo je vyhoďte do hnědé popelnice na bioodpad (všechny nápady na zpracování Bokashi materiálu najdete zde).

 

Rozměry Bokashi Organko 2

Rozměry: 34 x 24 x 24 cm

Objem: 9,6 l

 

 Chcete být součástí Bokashi komunity a sdílet své zkušenosti?

Přidejte se do naší facebookové skupiny Kompostování a Bokashi.

Váháte mezi Bokashi kompostérem a vermikompostérem?

Pro koho je vhodné Bokashi:

  • Pro ty, kteří chtějí jednoduché a pohodlné řešení do interiéru bytu či kanceláře.
  • Pro ty, kteří zvládnou 1–2× za měsíc Bokashi hnojivo nějakým způsobem využít.
  • Pro ty, kteří chtějí odklonit bioodpad z koše na směs, povýšit ho na hnojivo a vrátit živiny zpátky do půdy. 

Pro koho je vhodný vermikompostér:

  • Pro ty, kteří mají trpělivost o žížaly pečovat, mají chuť se učit, nezaleknou se první mušky, hledají nového domácího mazlíčka nebo nové hobby. 
  • Pro školy a školky, kdy vermikompostér poslouží jako názorná ukázka přeměny bioodpadu na kompost. Žížaly jsou narozdíl od Bokashi mikroorganismů vidět pouhým okem a jsou velmi interaktivní. 
  • Pro pěstitele, kteří chtějí prémiové hnojivo pro své rostliny a zeleninu.

 

Proč kompostuje Markéta Pavleje z Kitchenette?

Markéta Pavleje

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola