Set dvou nádob Bokashi Organko černá/zelená + 1 kg směsi
Vyzkoušejte japonskou metodu fermentace odpadu
Nádoba Bokashi Organko zpracovává bioodpad pomocí fermentace. Je vyroben z recyklovaných materiálů a poradí si s téměř veškerým organickým odpadem.
Český návod Bokashi Organko.
Více o Bokashi najdete v našem podcastu, který vznikl ve spolupráci s Loopou Vojty Kovala.
Detailní popis produktu
Proč zvolit Bokashi Organko?
- Nejekologičtější varianta zpracování odpadu
- Navrženo slovinskou firmou Skaza
- Kompostujte bez mušek a zápachu
- Získáte tak i přírodní čistič odpadu
Rozměry jedné nádoby Bokashi Organko
Rozměry: 38 x 27 x 32 cm
Objem: 16 l
Kam umístit nádoby Bokashi Organko
Tam, kde je stálejší teplota. Můžete je mít po ruce při vaření (např. vedle nádob na tříděný odpad) nebo třeba ve větrané chodbě. Ale pokud doma nemáte místo, i venku to zvládnou, jen je třeba je na zimu umístit dovnitř, aby se chladem nezpomaloval proces fermentace.
Co patří do Bokashi Organko
Do nádoby Bokashi může přijít téměř veškerý organický odpad. Větší kusy doporučujeme nakrájet na menší, tím se proces fermentace usnadní.
- ovoce a zelenina
- zbytky vařených jídel
- chléb
- kávová sedlina
- čajové sáčky
- zvadlé květiny
- kapesníky, ubrousky
Co nepatří do nádob Bokashi Organko
- ocet
- džus
- mléko
- olej
- voda
- větší kosti
- popel
- zvířecí exkrementy
- papír
Pokud budete výsledný produkt vyhazovat do hnědé popelnice na bioodpad, nepřidávejte do Bokashi žádný odpad živočišného původu.
Jak začít s Bokashi fermentací?
- na dno prázdné Bokashi nádoby vhoďte odměrku Bokashi směsi
- do nádoby vložte bioodpad
- zasypte jej odměrkou směsi Bokashi
- vytlačte vzduch pomocí pěchovadla
- zavřete víko
- a tak pořád dokola, dokud není nádoba plná.
Jak dlouho trvá, než se naplní jedna Bokashi nádoba?
Doba naplnění je individuální a závisí na množství vyprodukovaného odpadu, průměrná doba naplnění běžnou rodinou je cca 14 dní.
- po naplnění nechte Bokashi 14 dní pracovat v uzavřené nádobě
- po 3–5 dnech během procesu fermentace odpouštějte Bokashi džus
- Bokashi materiál je připraven, jakmile z něj ucítíte sladko-kyselý odér (kuchyňské zbytky však nemění svůj tvar)
- po ukončení procesu smíchejte zbytky s půdou na vaší zahrádce, zakopejte do půdy, přidejte je na kompost nebo je vyhoďte do hnědé popelnice na bioodpad (všechny nápady na zpracování Bokashi materiálu najdete zde).
Jak postupovat se setem dvou kompostérů?
Pro zachování kontinuity v třídění organických zbytků ve vaší domácnosti začněte plnit druhou nádobu Bokashi Organko 2 v době dozrávání té první. Nenastane tedy období, kdy byste neměli kam organické zbytky odhazovat.
Co je Bokashi směs?
Součástí balení je i Bokashi směs, která podporuje proces fermentace. Je vyrobena z obilných otrub a melasy, obohacena o bakterie kyseliny mléčné, kvasinky, fotosyntetizující organismy a enzymaticky aktivní houby. 1 kg Bokashi směsi by mělo vydržet na 30–50 dní. Bokashi směs si můžete dokupovat nebo vyrobit sami podle návodných videí.
Jaký je výsledný produkt kompostéru Bokashi Organko 2?
Nejenom hřejivý pocit, že snížíte množství odpadu na skládkách a ve spalovnách, ale hlavně budete moct půdě vrátit, co jí v dnešních dnech schází – základ pro kvalitní kompost, a Bokashi džus.
Kdy stočíte první Bokashi džus a co s ním?
Fermentační tekutinu – Bokashi džus, který během procesu vzniká, se objeví zhruba po 14 dnech od zahájení plnění nádoby. Lze jej stáčet kohoutkem vespod nádoby a následně jej použít jako hnojivo pro květiny (v poměru 1:200 s vodou) nebo jako přírodní čistič odpadu. Výluh stáčejte každých 3–5 dní.
Chcete být součástí Bokashi komunity a sdílet své zkušenosti?
Přidejte se do naší facebookové skupiny Kompostování a Bokashi.
Váháte mezi nádobou Bokashi a vermikompostérem?
Pro koho je vhodné Bokashi:
- Pro ty, kteří chtějí jednoduché a pohodlné řešení do interiéru bytu či kanceláře.
- Pro ty, kteří zvládnou 1–2× za měsíc Bokashi hnojivo nějakým způsobem využít.
- Pro ty, kteří chtějí odklonit bioodpad z koše na směs, povýšit ho na hnojivo a vrátit živiny zpátky do půdy.
Pro koho je vhodný vermikompostér:
- Pro ty, kteří mají trpělivost o žížaly pečovat, mají chuť se učit, nezaleknou se první mušky, hledají nového domácího mazlíčka nebo nové hobby.
- Pro školy a školky, kdy vermikompostér poslouží jako názorná ukázka přeměny bioodpadu na kompost. Žížaly jsou narozdíl od Bokashi mikroorganismů vidět pouhým okem a jsou velmi interaktivní.
- Pro pěstitele, kteří chtějí prémiové hnojivo pro své rostliny a zeleninu.
Proč kompostuje Milan Cais?
Doplňkové parametry
Kategorie: | Bokashi nádoby |
---|---|
EAN: | 3830073322122 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.