Bokashi Organko Essential se základnou – černá + 1 kg směsi
Související produkty
Detailní popis produktu
- Vhodný i do malého bytu.
- Kompostujte celoročně bez mušek a zápachu.
- Získáte i přírodní čistič odpadu.
- Lze ho mýt v myčce.
- S nástavcem pro pohodlné stáčení bokashi čaje.
Rozměry kompostéru Bokashi Organko Essential
Rozměry: 35,2 x 30,2 x 38,7cm
Objem: 15,3 l
Kam umístit kompostér Bokashi Organko Essential – kde se mu bude líbit
Tam, kde je stálejší teplota. Můžete mě mít po ruce při vaření (např. vedle nádob na tříděný odpad) nebo třeba ve větrané chodbě. Ale pokud doma nemáte místo, i venku to zvládnu, jen je třeba mě na zimu umístit domů, aby se chladem nezpomaloval proces fermentace.
Co patří do kompostéru Bokashi Organko Essential – co mu chutná
Do kompostéru Bokashi může přijít téměř veškerý organický odpad. Větší kusy doporučujeme nakrájet na menší, tím se proces fermentace usnadní.
- ovoce a zelenina
- zbytky vařených jídel
- chléb
- kávová sedlina
- čajové sáčky
- zvadlé květiny
- kapesníky, ubrousky
Co nepatří do kompostéru Bokashi Organko Essential – s čím si neporadí
Pokud budete výsledný produkt vyhazovat do hnědé popelnice na bioodpad, nepřidávejte do kompostéru Bokashi žádný odpad živočišného původu.
- ocet
- džus
- mléko
- olej
- voda
- větší kosti
- popel
- zvířecí exkrementy
- papír
Jak začít kompostovat s Bokashi kompostérem?
- na dno prázdné Bokashi nádoby vhoďte odměrku Bokashi směsi
- do nádoby vložte bioodpad
- zasypte jej odměrkou směsi Bokashi
- vytlačte vzduch pomocí pěchovadla
- zavřete víko
- a tak pořád dokola, dokud není nádoba plná.
Co je Bokashi směs?
Součástí balení je i Bokashi směs, která podporuje proces fermentace. Je vyrobena z obilných otrub a melasy, obohacena o bakterie kyseliny mléčné, kvasinky, fotosyntetizující organismy a enzymaticky aktivní houby. 1 kg Bokashi směsi by mělo vydržet na 30-50 dní. Bokashi směs si můžete dokupovat nebo vyrobit sami podle návodných videí.
Jaký je výsledný produkt kompostéru Bokashi Organko Essential?
Nejenom hřejivý pocit, že snížíte množství odpadu na skládkách a ve spalovnách, ale hlavně budete moct půdě vrátit, co jí v dnešních dnech schází – základ pro kvalitní kompost, a Bokashi čaj. Jak naložit s výživným zfermentovaným bokashi výstupem si můžete přečíst na našem blogu."
Jak dlouho trvá, než se Bokashi nádoba naplní?
Doba naplnění kompostéru je individuální a závisí na množství vyprodukovaného odpadu, průměrná doba naplnění běžnou rodinou je cca 30 dní.
- po naplnění nechte Bokashi 14 dní pracovat v uzavřené nádobě
- po 3-5 dnech během procesu fermentace odpouštějte Bokashi čaj
- Bokashi materiál je připraven, jakmile z něj ucítíte sladko-kyselý odér (kuchyňské zbytky však nemění svůj tvar)
- po ukončení procesu smíchejte zbytky z kompostéru s půdou na vaší zahrádce, zakopejte do půdy, přidejte je na kompost nebo je vyhoďte do hnědé popelnice na bioodpad (všechny nápady na zpracování Bokashi materiálu najdete zde).
Kdy stočíte první Bokashi čaj a co s ním?
Fermentační tekutinu – Bokashi čaj, který během procesu vzniká, se objeví zhruba po 14 dnech od zahájení plnění nádoby.Lze jej stáčet kohoutkem vespod nádoby a následně použít na hubení plevelu nebo jako přírodní čistič odpadu. Pokud do bokashi nádoby nepřidáváme vařené jídlo, můžete jím také pohnojit květiny na zahradě (v poměru 1 : 200 s vodou)."
Výluh stáčejte každých 3-5 dní.
Není kompostér Bokashi Organko Essential cítit?
Bokashi metoda využívá procesu fermentace bez přístupu vzduchu (vzduchotěsné víko). Uvnitř kompostéru tedy nic nehnije, neuniká nepříjemný zápach a odpad neláká hmyz. Kdyby přece jen něco bylo špatně, Bokashi FAQ nebo naše kompostovací poradna pomůžou.
Chcete být součástí Bokashi komunity a sdílet své zkušenosti?
Přidejte se do naší facebookové skupiny Kompostování a Bokashi.
Váháte mezi Bokashi kompostérem a vermikompostérem?
Pro koho je vhodné Bokashi:
- Pro ty, kteří chtějí jednoduché a pohodlné řešení do interiéru bytu či kanceláře.
- Pro ty, kteří zvládnou 1-2× za měsíc Bokashi hnojivo nějakým způsobem využít.
- Pro ty, kteří chtějí odklonit bioodpad z koše na směs, povýšit ho na hnojivo a vrátit živiny zpátky do půdy.
Pro koho je vhodný vermikompostér:
- Pro ty, kteří mají trpělivost o žížaly pečovat, mají chuť se učit, nezaleknou se první mušky, hledají nového domácího mazlíčka nebo nové hobby.
- Pro školy a školky, kdy vermikompostér poslouží jako názorná ukázka přeměny bioodpadu na kompost. Žížaly jsou narozdíl od Bokashi mikroorganismů vidět pouhým okem a jsou velmi interaktivní.
- Pro pěstitele, kteří chtějí prémiové hnojivo pro své rostliny a zeleninu.
Proč kompostuje Markéta Pavleje z Kitchenette?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.